Bezienswaardigheden

Indien je er voor kiest om een reis te ondernemen naar een land als Senegal spreekt het voor zich dat je er graag uitgebreid kennis zal maken met de plaatselijke cultuur. Senegal beschikt als land over verschillende bezienswaardigheden die je absoluut gezien moet hebben. Wat bijvoorbeeld te denken van het slaveneiland Gorée en het onder toeristen zeer populaire roze Retbameer? Dit zijn slechts enkele van de vele bezienswaardigheden die je tijdens een bezoekje aan Senegal absoluut gezien moet hebben. Ben jij benieuwd naar alle toeristische trekpleisters van dit bijzondere land? Wij hebben alle bezienswaardige plaatsen, gebouwen en monumenten op deze pagina voor jou op een rijtje gezet!


Het slaveneiland Gorée

Gorée Eén van de meest aangrijpende, maar toch ook meest verrassende bezienswaardigheden van Senegal is ongetwijfeld het slaveneiland Gorée. Het eiland bevindt zich op amper anderhalve kilometer van de Senegalese hoofdstad Dakar en beschikt over een pittoresk centrum. Het mooie en haast lieflijke uitzicht waar het eiland op vandaag over beschikt staat in bijzonder schril contrast met de donkere geschiedenis die zich hier heeft onttrokken. In het verleden was Gorée namelijk de verzamelplaats voor slavendrijvers en slaven. Tijdens een bezoek aan het eiland is het dan ook beslist de moeite waard om even stil te staan bij het Maison des Esclaves. Hier wordt de geschiedenis van het eiland en de slavernij die er plaats heeft gevonden nadrukkelijk in beeld gebracht. Zeker en vast een aanrader!


De hoofdstad Dakar

Dakar Onnodig om te zeggen dat de hoofdstad Dakar zeker en vast de moeite waard is om even bij stil te blijven staan. De Senegalese hoofdstad mag dan geen echte wereldstad zijn, er heerst haast altijd een levendige sfeer en bovendien is er voor de cultuurliefhebber heel wat moois terug te vinden. Wat bijvoorbeeld te denken van de vele musea die hier zijn gevestigd en die stuk voor stuk over een unieke collectie objecten beschikken? Andere bezienswaardigheden die je in Dakar gezien moet hebben zijn onder meer de marktbuurt van Kermel evenals het paleis van de Assemblée Nationale. Eén ding staat in ieder geval vast, Dakar is slechts één van de vele gezichten die je aan het boeiende Afrikaanse land Senegal kan toekennen. Reizigers moeten er dan ook ten minste één keer kennis mee hebben gemaakt!


De kleurrijke markten van Kaolack

Op het kruispunt van één van de belangrijkste wegen richting Mali, Guinee en Gambia is één van de meest kleurrijke markten terug te vinden van het land. Veel mensen denken dat op de markten in de hoofdstad Dakar werkelijk alles te koop is, maar het aanbod op deze markt zal je niet zelden met verstomming slaan. Hier kan je wel degelijk heel wat producten aantreffen waar je op de gewone markten in Dakar alleen maar van kan dromen. Het bezoeken van de markt van Kaolack is hoe dan ook reeds een ervaring op zich en is er beslist één die je als reiziger niet over het hoofd mag zien!


Het roze Retbameer

Wanneer we het vandaag de dag hebben over de belangrijkste bezienswaardigheden van Senegal duurt het niet lang vooraleer het roze Retbameer wordt vernoemd. Dit bijzondere natuurfenomeen is het aanschouwen dan ook zeker en vast waard. De roze kleur waar het meer over beschikt wordt veroorzaakt door het zeer hoge zoutgehalte in combinatie met de aanwezigheid van microscopische algen. Het is opvallend dat de kleur van het meer sterk wordt beïnvloed door de wind die er heerst. Wil je het Retbameer in haar volle glorie en met een prachtige rood-paarse kleur kunnen aanschouwen? Dan is het meer bezoeken op een dag waarop er een stevige wind staat zeker en vast de moeite waard!


Nationaal Park Niokolo-Koba

Nationaal Park Niokolo-Koba Liefhebbers van Afrika zullen uiteraard voor geen geld van de wereld een bezoek aan het Nationaal Park Niokolo-Koba willen missen. Dit nationaal park is dan ook één van de belangrijkste van West-Afrika wanneer het aankomt op dieren- en plantenreservaten. Het is dan ook niet zo vreemd dat UNESCO er reeds in het jaar 1981 voor koos om het park te beschermen als werelderfgoed. Een rondrit doorheen het nationaal park brengt je in contact met dieren die je normaal alleen maar achter glas of in kooien kan zien in de dierentuin. Niokolo-Koba beschikt dan ook over een mooie populatie leeuwen, panters, hyena’s en uiteraard mogen ook de lieflijke gazellen niet ontbreken. Voor de echte avonturiers is het zelfs mogelijk om een overnachting te boeken in het park.


Monument van de Afrikaanse Wedergeboorte

Op een heuvel nabij Dakar is waarschijnlijk één van de belangrijkste beelden van Afrika terug te vinden. Het betreft hier het imposante monument van de Afrikaanse Wedergeboorte. Het monument beeld een Afrikaans gezin uit en beschikt over een grootte van een indrukwekkende 50 meter. Het was de architect Pierre Goudiaby Atepa (die uit Senegal zelf afkomstig was) die werd aangesteld om het beeld te ontwerpen. Het monument werd vervaardigd en geplaatst naar aanleiding van de 50-jarige onafhankelijkheid van het land Senegal.